Danske Konger i Algeriet

Danske Konger i Algeriet

I Jule-Album, årgang 23, 1914 er der en novelle med titlen ”De Evige Timer”. Den er skrevet af forfatteren Aage Barfoed og har tegninger af Gudmund Hentze. Handlingen er henlagt til Biskra i Algeriet, hvor et rejseselskab laver en længere udflugt til Karthago i Tunesien. Undervejs bliver de opholdt i byen Guelma. Her bliver hovedpersonen spået i kort. Spået om død. Umiddelbart efter forsvinder han, og derom drejer handlingen. Det interessante for os er imidlertid, at han ifølge illustrationen blev spået i danske kort! ”Nationalkortet. Danske Konger og Dronninger” Nr.175, udgivet ca.1910 af S. Salomon & Co.

Når vi har nydt den lille pudsighed, så er det også værd at opholde sig ved Gudmund Hentze (1875-1948). Han var en yderst produktiv maler og illustrator. Han har illustreret f.eks.  H. C. Andersen og J. P. Jacobsen.  Dertil var han med til at støtte tidsskrifte ”Tårnet”, der var spydspidsen i den danske litterære bølge kaldet Symbolismen. Straks efter besættelsen af Danmark  i 1940 meldte han sig ind i det danske nazistparti. Det var ikke så godt.  Efter krigen var han persona non grata, og ved sin død i 1948 blev ikke skrevet en eneste nekrolog.

Netop nu er han imidlertid igen aktuel, nemlig i forbindelse med den britiske film  ”Den danske pige” om kunstneren Gerda Wegener og hendes transkønnede mand Einar Wegener / Lili Elbe, – for Hentze var i 1907 manden, der satte en heftig debat i gang i kunstnerkredse i Danmark, under den såkaldte Bondemalerstrid, – fordi han forsvarede og roste Gerda Wegeners kunst.

Spillekort kan føre os vidt omkring.